Streaming, eller det norske alternativet strømming, er et begrep som brukes en del nå for tiden. Men hva vil streaming egentlig si, og trenger det å ha noe med video å gjøre?
Det enkle
Vi tenker kanskje mest på streaming som det å se på video eller høre på musikk via internett, men det er bare en del av alt streaming kan være. Streaming kan defineres som å laste ned deler av en fil som skal brukes, men uten å lagre den på disk. Dette ville vært utenkelig før i tida, når internett var tregt og begrenset, men i dag har det mange fordeler, blant annet at man ikke trenger å laste ned en hel video hvis man bare vil se siste halvdel, ved at man kan begynne datastrømmen midt i.
En strøm av data
For streaming har rett og slett fått navnet sitt fordi det er en strøm av data som ankommer enheten din. Eller som engelsk Wikipedia sammenligner det med, et transportbånd der ting behandles en om gangen i stedet for i grupper.
Streaming deles gjerne opp i to varianter, direkte og opptak, som skiller seg litt fra hverandre. Livestreaming (direktestrømming på norsk) innebærer at videoen sendes over internett mens den tas opp, i motsetning til å filme hele klippet og først sende det som en helhet etterpå. Her eksisterer datastrømmen allerede, og det er mulig å koble seg på hvis man ønsker å motta innholdet. Man har derimot ikke noe kontroll over innholdet, siden det er direkte, og det finnes dermed i utgangspunktet ikke noe mulighet for å hoppe fram eller tilbake i tid, eller sette på pause.
Streaming av innhold som allerede er tatt opp kalles ofte «on demand», fordi datastrømmen kun starter når du ber om det. Siden hele datamengden eksisterer på forhånd, er det her mulig å be spesifikt om hvilken del av en video eller et lydspor som skal sendes, og også å sette på pause.
Streaming for alle
Men streaming trenger altså ikke bare å innebære video og lyd. Som du kanskje har gjettet deg til kan streaming brukes på alle typer data, da streaming kun er måten dataene overføres på. Naturlig nok vil ikke alle former for data egne seg like godt, men særlig større filer som video og lyd har vist seg å funke. Tekstdokumenter derimot er det ikke like stor vits i.
Video og lyd skiller seg nemlig fra en del andre dataformer fordi det er lineært, altså at det følger en slags linje. I et tekstdokument er det mulig å hoppe rundt, og se hele dokumentet på en gang, men dette går ikke med en video. Her får du først en del, og deretter en til, og det er mulig å forutsi hvilken rekkefølge delene mest sannsynlig vil bli sett i. I tekstdokumentet derimot, har brukerens oversikt over hele dokumentet, og kan enkelt hoppe fram og tilbake. Siden det ikke er enkelt å finne ut hvordan en bruker vil bruke et tekstdokument, og siden brukere forventer å kunne bla seg gjennom og få oversikt først, er ikke et tekstdokumenter et godt bruksområde for streaming. Video derimot, siden det er lineært, har en mer fast rekkefølge, og på grunn av de store filene vil det være en god kandidat for streaming. Så lenge videodataene kan lastes ned og klargjøres fortere enn de blir spilt av, selvfølgelig (som er grunnen til at YouTube har en rekke ulike kvalitetsvalg på videoene på plattformen).
Bruksområder
Streaming kan derimot innebære en god del andre tilfeller der en datamaskin opprettholder en konstant tilkobling til en server, for eksempel multiplayer-spill, der brukerens enhet forteller serveren hva brukeren foretar seg, og serveren forteller brukerens enhet hva de andre spillerne foretar seg. Her brukes det en strøm av kommandoer og medfølgende data for å muliggjøre spilling i sanntid. Her er det viktigere med minimal forsinkelse enn stor båndbredde på internettlinja (noe som er grunnen til at mange PC-spillere foretrekker kablet internett).
Et eksempel på bruk av livestreaming som ikke har noe med underholdning å gjøre er overvåkning. Overvåkningskameraer sender videostrømmen direkte fra kameraet og til datamaskina som er ansvarlig for å håndtere dette. Her kan videoen vises direkte på skjerm (her er det også lurt med minst mulig forsinkelse) eller tas opp for arkivering.
Er denne typen innlegg noe du liker? Har du lært noe nytt? Det er bare å komme med tilbakemelding i form av en kommentar, eller så kan du kontakte meg på sosiale medier. For å holde deg oppdatert kan du gjerne abonnere på nyhetsbrevet også. Når du er ferdig kan du kanskje lese om hvordan nettsider virker?
Hei Berit!
Slik jeg forstår det, vil det at det er en liten «strøm»-merkelapp ved siden av et program eller en film på TV-guiden si at dette programmet eller denne filmen er tilgjengelig på en strømmetjeneste, og at du derfor kan se den med en gang om du skulle ønske det. Dette krevet at du har tilgang til strømmetjenesten det er snakk om. Det virker som om TV-guiden bruker «strømming» om alle tjenester på internett der du kan se et program eller en film. I noen tilfeller er tjenester filmen eller programmet er tilgjengelig på gratis, slik som NRKs nett-TV, mens andre har enten månedsabonnement eller tar betalt for å leie/kjøpe en film digitalt. Hvilke strømmetjenester den er tilgjengelig på skal vises når man trykker seg inn på detaljvisningen. Håper dette var til hjelp.
Hilsen Patrick Sletvold