Multitek

Overcast – en podkast-app utenom det vanlige

Test: Overcast – en podkast-app utenom det vanlige

For over et år siden kom jeg på at det ville være en god idé å begynne å høre på podkaster når jeg går utendørs, for eksempel når jeg går tur med hunden. Mange andre ville kansje foretrukket å høre på musikk, men personlig har jeg aldri følt noe stort behov for dette. Podkaster er dessuten en effektiv måte å få med seg saker og ting. Mesteparten av det siste året har jeg benyttet iOS-appen Overcast for å høre på podkastene, og denne appen har en rekke fordeler framfor andre podkast-apper, som den som er innebygd i iOS.

Bakgrunn

Overcast er en podkast-app for iOS, laget av Marco Arment som også selv er med på flere podkaster. Appen kom første gang ut i 2014, er heltidsjobben til Arment, og er laget spesielt for de som hører mye på podkast. Den har derfor flere ekstra funksjoner.

Utseende og design

Design er et område Overcast gjør det godt på, for selv om appen bruker standard design-elementer fra iOS, klarer den likevel å sette sitt eget preg på dem, og klarer å skille seg nok ut at man legger merke til den.

FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Hovedskjermen i Overcast gir deg full oversikt over alle podkastene du abonnerer på.
Hovedskjermen i appen er rett og slett en enkel og oversiktlig liste over ulike podkaster du abonnerer på, og spillelistene du har laget. Som standard er alle knapper oransje, og bakgrunnene hvite, men du kan invertere fargene (til lys blå og svart/grå) ved å skru på et av de to mørke temaene. Kontrollene for gjeldende episode ligger halvveis bortgjemt nederst på skjermen, men samtidig lett tilgjengelig, og ved å utvide denne visningen til fullskjerm kan du lett komme til funksjoner som hastighet og spoling. Resten av innstillingene (som det for øvrig er mange av) ligger bak appens logo oppe til venstre. Appen er tilpasset iPad, og vil da vise spillelister/podkaster samtidig som detaljvisningen av episoden som er valgt.

Funksjoner

Overcast har en hel haug med funksjoner som kan være praktiske å ha i en podkast-app. Jeg sparer de største og mest unike til slutt, så da tar jeg for meg de litt mindre funksjonene som likevel er svært fine å ha.

Den første av funksjonene jeg skal snakke om er synkronisering. Med Overcast kan du opprette en konto for å lagre hvilke podkaster du abonnerer på og hvor langt du er kommet på de ulike episodene i skyen. Hvis du logger inn med på en annen enhet, eller i nettleseren, kan du fortsette der du slapp. Du kan selvfølgelig også la være å logge inn, hvis du ikke føler behov for det.

Når du bruker Overcast, er det ikke iOS-enheten din som laster inn informasjon om alle episodene av de ulike podkastene, men Overcast sin server. Enheten din slipper å sjekke alle podkastene selv, og får heller tilsendt nye episoder fra serveren. Dette åpner også opp muligheten for å få varsel om nye episoder. Dette er ikke noe jeg har brukt personlig, men det virker som er svært nyttig funksjon hvis du ønsker å ha full oversikt over når en ny episode kommer ut. Du kan også tilpasse dette for hver enkelt podkast.

FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Overcast har en svært oversiktlig lagringsvisning
iOS-enheter har aldri hatt støtte for minnekort, og liknende måter å skaffe mer lagring på. Derfor har det lenge vært viktig å følge med på hva som tar opp plass på mobilen din, spesielt hvis du har en av modellene med mindre lagringsplass. Når du, som i mitt tilfelle, ser at en podkast-app som Overcast tar 1,32 GB, hvorav kun 11,7 MB er fra selve appen, kan du jo lure på hvor alt plassen forsvinner. Overcast sin oversikt over nedlastede podkaster løser raskt opp i forvirringen, for her kan du enkelt se hvor mye plass episodene av hver podkast tar. For eksempel tar episodene av WordPress Weekly jeg har lastet ned nøyaktig 161 MB med plass. Med to enkle trykk kan jeg slette alle nedlastningene. Så fort jeg sletter noen podkaster jeg ikke hører på lenger, er total lagringsplass brukt nede i kun 1 GB.

FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Hvis du følger på mange podkaster vil det kanskje glede deg at du kan styre temmelig detaljert hvor mange episoder som skal beholdes av hver podkast, og om de skal slettes etter at du har hørt på dem. Du kan for eksempel ha en podkast der hver eneste nye episode lastes ned, og en annen du ikke hører så mye på, der kune de to siste episodene er tilgjengelig offline.

Ønsker du likevel å høre på flere episoder enn det som er lastet ned, lar Overcast deg selvfølgelig også strømme episoder direkte, som for eksempel kan være nyttig hvis du likevel har stor datapakke og ikke ønsker å bruke opp unødvendig mye plass på enheten til episoder du kanskje aldri vil komme til å høre på. Du kan nemlig til og med sette appen til å kun strømme episoder som standard, og ikke laste ned i det hele tatt. Eller sette den til å bare laste ned episoder på Wi-Fi, om du vil spare litt på databruken.

FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Et stort pluss for Overcast, er at appen støtter mange deler av mp3-standarden som ikke støttes i andre podkast-spillere. Visning av innholdsfortegnelse er et eksempel, for hvis podkasten er delt inn i kapitler kan appen generere en innholdsfortegnelse med navn og tidspunkter du kan trykke på for å hoppe dit. Gjeldende kapittel er selvfølgelig uthevet, og hvis et kapittel har et tilpasset bilde, vil dette brukes i stedet for podkastbildet så lenge dette kapittelet varer. Alt dette avhenger selvfølgelig av at podkasten har denne informasjonen innebygget (noe Marco Arments egen podkast ATP selvfølgelig har). Hvis podkasten ikke har det, vil du dessverre gå glipp av disse funksjonene, men ellers vil alt virke som normalt.

De smarte funksjonene

Nå kommer vi over til de ekstra smarte funksjonene, og flere av disse er virkelig unike. Den første, og tilfeldigvis også den nyeste, er Smart Resume. Ganske enkel egentlig. Denne funksjonen er todelt, og sørger enkelt og greit for at du ikke starter midt i et ord når du starter lyden, enten det er etter spoling eller etter å ha satt på pause. Den hopper også et par ord tilbake når du starter fra pause, så du husker hvor du var i episoden.

Voice Boost er en annen av de smarte funksjonene, som rett og slett sørger for at lyden av stemmer i podkasten er på et jevnt nivå. Den oppjusterer de som snakker lavt, og nedjusterer de som snakker høyt. Hvis du sammenligner før og etter vil du garantert høre en forskjell!

Av de virkelig smarte funksjonene er kanskje Smart Speed den du tenker minst over, men får mest igjen for. Denne funksjonen sørger for å utnytte tiden din best mulig, ved å dynamisk justere hastigheten podkasten spilles av på. Er det lange pauser, vil disse spilles av fortere, og tomrommet mellom ord vil også bli en smule kortere, uten at du merker noe forskjell. Unntaket for dette er musikk, for hvis det er musikk med i podkasten kan det hende denne høres en smule merkelig ut. Da er det bra at Smart Speed og Voice Boost kan skrus av og på for hver enkelt podkast. Jeg ville derimot anbefale å beholde det på der det er mulig, for du kan spare store mengder tid. Jeg har for eksempel spart 15 timer på å ha Smart Speed skrudd på.

FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Og et tips: hvis du ikke finner ut hvor Voice Boost og Smart Speed aktiveres fra, er det på skjermen til venstre når du viser detaljvisningen for episoden som spilles for øyeblikket. Her kan du også manuelt justere avspillingshastighet.

Til sist vil jeg raskt nevne de smarte spillelistene som appen støtter. Du kan opprette både vanlige spillelister og smarte spillelister i appen. Med de vanlige spillelistene velger du selv akkurat hvilke episoder som skal være med, men med de smarte spillelistene kan du istedet velge hele podkaster, og i hvilken rekkefølge de skal prioriteres. Hver gang det kommer en ny episode av en av disse podkastene, vil den automatisk legges til i spillelisten, og du trenger egentlig ikke gjøre noe som helst annet enn å høre på.

FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
De smarte spillelistene i Overcast gir deg mange for tilpasning

Brukervennlighet

Dette bringer oss naturlig nok over på brukervennlighet, for Overcast er på de fleste områder svært enkel å bruke. Samtidig er det en hel haug av innstillinger du kan endre på hvis du har spesielle behov, men standarden funker som regel supert. Alle innstillinger er ryddig plassert i Overcast-menyen, og podkastene er sortert alfabetisk. Det meste er lett tilgjengelig der du forventer at det skal være (med unntak av Smart Speed og Voice Boost, som ligger litt bortgjemt). At hovedskjermen kun har fire ikoner øverst bidrar til at appen er ryddig, men framdeles lett å bruke, siden dette er funksjonene du oftest trenger når du er på denne skjermen.

FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Et eksempel på en ikke-forstyrrende annonse i Overcast
Overcast har ikke forstyrrende annonser. De få annonsene som finnes tar ikke opp unødvendig mye plass på skjermen, og er kun reklame for andre podkaster du muligens vil være interessert i. Om du ønsker å slippe, kan du abonnene for å støtte utvikleren på den måten.

Konklusjon

Overcast er en veldig bra podkast-app, spesielt når man regner med at den er helt gratis og ikke har forstyrrende annonser. Appen gjør det lett å abonnere på en rekke podkaster samtidig, men også ha god oversikt. De mange smarte funksjonene bidrar til en god opplevelse, og etter at du har aktivert dem den første gangen trenger du sjelden tenke mer på dem. Hører du på podkaster, eller er interessert i å begynne, bør du definitivt ta en titt på Overcast.

Har du spørsmål? Lyst til å begynne å høre på podkaster, men trenger noen tips? Jeg er, som alltid, tilgjengelig både på sosiale medier og i kommentarfeltet. Er du interessert i mer lesning, kan jeg anbefale 5 nyttige hurtigtaster på macOS.

Exit mobile version