Multitek

Korte tips nr. 14: Hva er Spotlight og hvordan bruker man det?

Tips nr. 14: Søke med Spotlight på Mac

Spotlight er navnet på den innebygde søkefunksjonen i macOS (og iOS, men det er en annen historie), og den har mye større potensiale en mange vet. Navnet spiller muligens på at Spotlight retter fokuset ditt mot et bestemt punkt, nemlig det du ønsker å finne. Men da kommer spørsmålet: Hvordan finner du ting med Spotlight?

Begynn med å åpne

Spotlight-boksen
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Det første man må gjøre for å bruke et program et å åpne det, og Spotlight er ikke noe unntak. For å åpne Spotlight kan du trykke på forstørrelsesglasset (som av en eller annen grunn har blitt standarikon for søking) til høyre i menylinja, til venstre for Siri (hvis du har macOS Sierra, vel å merke) og varslingssenteret. Imidlertid anbefaler jeg deg at du blir vant med å bruke hurtigstasten, ⌘ Cmd + Mellomrom, fordi du da slipper å flytte hendene for å begynne å skrive, og dermed vil spare (litt) tid.

Hva nå?

Søk etter App Store, og du får opp App Store
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Nå har du et søkefelt foran deg, ikke sant? På nyere versjoner av macOS er søkefeltet en stor hvit boks i midten av skjermen, men tidligere var det mindre, og plassert oppe til høyre. Uansett er funksjonaliteten den samme (kanskje med unntak av enkelte nyere funksjoner). For å søke er det bare å begynne å skrive. Spotlight vil automatisk filtrere og vise resultater, basert på filnavn, men også innhold. I tillegg vil filene grupperes etter type.

FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Men Spotlight nøyer seg ikke med filer! Du kan like godt søke i tidligere hendelser, påminnelser, meldinger og eposter (fra de innebygde appene altså), eller faktisk også historikk i Safari! Hvis ikke det er nok, kan du også regne ut regnestykker og finne Wikipedia-artikler. Spotlight foreslår også album og sanger fra iTunes, sammen med en god samling andre ting.

Tilpass

FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Som vanlig med Apple-produkter har du ikke all verden med muligheter til å tilpasse Spotlight. Det du imidlertid kan endre er hva slags informasjon Spotlight skal inkludere (som meldinger, systemvalg og kalkulatorfunksjon), samt hvilke mappeplasseringer som ikke skal inkluderes, noe som er praktisk hvis du har mange småfiler du ikke ønsker skal dukke opp. Dette gjør du naturlig nok i Systemvalg, i Spotlight-panelet.

I den første av de to fanene du ser her, kan du velge typen resultater som skal presenteres, blant annet bilder, ordbokdefinisjoner, kalkulator og programmer (sistnevnte er det jeg bruker mest). Det er verdt å nevne at hvis Spotlight-forslag, altså at Spotlight automatisk finner nettsider, videoer og lignende knyttet til det du søker på, er aktivert, vil søkeordene sendes til Apple (noe du kan lese mer om hvis du trykker på Om Spotlight-forslag og personvern nederst til høyre i instillingsvinduet). Derimot lover Apple at de lokale søkeresultatene ikke samles inn.

Her endrer du Spotlight-innstillingene
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Fane nummer to brukes til unntak, og det er her du spesifiserer hvilke mapper og disker som ikke skal vises i Spotlight. Dette kan være praktisk hvis du ikke vil at det skal være mulig å søke gjennom filene i en bestemt mappe, for eksempel fordi du ønsker å holde denne mappen skjult (det er imidlertid fortsatt mulig å finne mappen i Finder). Et annet tilfelle der det å skjule ting fra Spotlight kan være praktisk, er hvis du har en mappe full av mange mindre filer du ikke har behov for å søke gjennom, for eksempel filer som tilhører et program. For å unngå at Spotlight indekserer og viser resultater fra denne mappen, kan du legge den til i unntakslista.

Du kan også endre plasseringen til Spotlight-boksen (hvis du har den typen som er plassert midt på skjermen), rett og slett ved å klikke og dra. Dette kan være praktisk hvis du skal sammenligne Spotlight-resultater med innhold i et program. Da kan det være nødvendig å flytte Spotlight, så den ikke dekker for det du ser etter. Men siden plasseringen av boksen lagres til neste gang, kan du også flytte den hvis du permanent vil ha den et annet sted, for eksempel øverst på skjermen i stedet for midten. Å tilbakestille posisjonen er også ganske enkelt. Du bare trykker og holder på Spotlight-ikonet (?) i menylinja. Da vil Spotlight-boksen hoppe tilbake til midten av skjermen.

Er Spotlight noe du vil begynne å bruke, eller gjør du allerede det? Visste du om Spotlight fra før? Har du spørsmål eller ønsker å vite mer? Skriv en kommentar! Kanskje kan du jo også kontakte meg på sosiale medier? Hvis du ønsker mer Multitek, er du selvfølgelig også velkommen til å abonnere på det månedlige nyhetsbrevet for å sikre at du ikke går glipp av noe.

Exit mobile version