Multitek

Korte tips nr. 21: Sjekk filstørrelser med Disk Inventory X eller WinDirStat

Tips nr. 21: Rydd opp store filer med Disk Inventory X eller WinDirStat

Hvis du har en bærbar datamaskin som er kjøpt de siste årene, er det ganske så stor mulighet for at den har SSD-basert lagring. Og hvis den har det, er det også sannsynlig at den ikke har så mye, siden SSD-er fortsatt er en ny og dyr teknologi. Har du mange filer er du kanskje i ferd med å gå tom for plass, og da er dette tipset for deg!

Formål

Når du rensker opp lagringsmediet («harddisken») i datamaskina di kan det være praktisk med en oversikt over ulike store filer og mapper så du vet hvor du kan begynne for å frigi mest mulig plass. Det var dette som var bruksområdet til Linux-programmet KDirStat, og alle variantene av dette programmet som ble laget for ulike operativsystemer, inkludert KDirStats oppfølger QDirStat, Windows-versjonen WinDirStat og macOS-versjonen Disk Inventory X. Det er de to sistnevnte jeg skal fokusere på her.

Installasjon

Installasjonen går raskt og enkelt
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Før vi hopper inn i programmene må de installeres først. Mac-versjonen kommer som en DMG-fil, som du åpner før du flytter programmet til Programmer-mappen (husk å mate ut DMG-filen til slutt). Windows-versjonen kommer i form av et installasjonsprogram. Det eneste du trenger å gjøre (annet enn å trykke neste) er å godkjenne lisensen og eventuelt endre installasjonsmappe. Uansett hvilket operativsystem du bruker, er det nå på tide å åpne programmet.

Gjennomgang av filer

Det første programmet vil spørre deg om er hvilken mappe/disk du vil skanne. Vanligvis går det greit å velge systemdisken (C:\ på Windows og Macintosh HD på Mac), men du kan også velge en mappe, for eksempel brukermappa, eller en ekstern disk. Hvis du ikke har en SSD kan det hende at skanneprosessen tar litt tid, men på en SSD skal det gå relativt fort. Hvis skanning av hele disken er for tregt, eller bruker for mye minne, er det vanligvis mer enn nok å bare skanne brukermappen, siden det er der mesteparten av filene er (med unntak av programme, så du blir kanskje nødt til å skanne programmappen for seg senere).

De to programmene er nærmest identiske.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Etter at programmet har gjort seg ferdig vil du få opp ett vindu med en liste over filer og mapper, og en visualisering av størrelsen på filene. Det er noen mindre forskjeller mellom Windows- og Mac-versjonen, men den grunnleggende funksjonaliteten er lik. I visualiseringsvinduet kan du ser hvilke filer som tar størst plass (det er de store boksene hvis du lurte), og ved å trykke på dem vil de markeres i fillisten, så du kan se hvilken fil det er og hvor stor plass den tar (ved å holde musen over kan du se filnavnet nederst i vinduet også). I boksen til høyre har du en oversikt over filtyper, sortert etter total størrelse (alle filene av den typen lagt sammen). Du kan se den totale størrelsen og hvor mange det er av denne typen fil, i tillegg til fargen den har i forhåndsvisningen.

FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Når du nå skal gjøre noe med filene har du flere muligheter. Hvis du høyreklikker på en fil (eller mappe) i oversikten får du nemlig opp noen valg. De viktigste er muligheten til å åpne en fil (for å sjekke innholdet for eksempel), å slette filen/mappen (flytte til papirkurv eller på Windows også slette direkte), å vise filen/mappen i Finder/Windows Utforsker, å oppdatere oversikten for å vise endringer av filer (hvis du f.eks. har slettet noe), og å vise egenskapene til filen (på macOS gjøres dette automatisk i et lite minivindu ved siden av hovedvinduet når du trykker på filen, så dette valget finnes ikke der). Du har også muligheten til å zoome inn på mapper eller filer (det er ikke egentlig noen vits i å zoome inn på filer, da det bare får fila til å dekke hele visningen) for å lettere kunne se innholdet. Windows-versjonen har også et par andre ekstrafunksjoner for avanserte brukere.

Disk Inventory X kan også vise ledig plass.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
På min Mac med en SSD på 256 GB fikk jeg frigjort ca. 20 GB på relativt kort til ved å flytte diverse lite brukte filer, spill og programmer over på en ekstern harddisk. Når man først vet hvilke filer som tar opp plass (ved å bruke programmet i dette tipset) er det temmelig enkelt å finne en måte å frigi plassen på. Så da er det bare å sette igang med å finne store filer, slette de som ikke trengs, og flytte de andre over på en ekstern harddisk eller noe lignende!

Hva synes du om dette programmet? Er dette noe du har bruk for eller kan tenke deg at du ville hatt bruk for hvis du hadde hatt plassmangel på disken din? Kom gjerne med et svar i kommentarene. Tilbakemelding er også velkommen på sosiale medier. For å holde deg oppdatert må du gjerne abonnere på nyhetsbrevet også. Hvis du har lyst til å lese mer, kan jeg anbefale å ta en titt på forrige korte tips.

Exit mobile version