Vivaldi – en ny konkurrent til Chrome og Firefox?

Vivaldi er den nyeste av nettleserkonkurrentene på markedet. Tidligere i år kom versjon 1 ut og jeg lastet den ned for å se hva jeg syntes. Førsteinntrykket var ganske bra, og siden versjon 1.4 nettopp kom ut, fant jeg ut av jeg måtte skrive en test. Først må vi derimot ha litt bakgrunnsinfo.

Bakgrunn

Jon von Tetzchner
Jon von Tetzchner
FOTO: Vivaldi

Vivaldi er laget av Vivaldi Technologies AS, et selskap startet av Jon von Tetzchner, skaper og tidligere eier av Opera-nettleseren. Etter at han sluttet i Opera i 2010 laget han sin egen nettleser (enda en gang) og inkluderte funksjoner han mente kunne være nyttige, noe som var med på å gjøre Vivaldi til en veldig unik nettleser. Flere av funksjonene han har lagt til i Vivaldi, fantes faktisk opprinnelig i Opera, før den ble en Chromium-basert nettleser og de ble fjernet fordi det ville være for mye arbeid å fortsette med dem.

Utseende og design

Det som skiller Vivaldi fra andre nettlesere er at du har store muligheter for å tilpasse utseendet til nettleseren. Helt siden starten har du kunnet velge om du vil bruke mørkt, eller lyst tema, ensfarget eller tofarget, og dynamisk (endrer etter nettsidefargen) eller statisk. I tillegg kan du også endre plasseringen av ting som fanelinja, menylinja, sidelinja osv., f.eks. fra toppen til bunnen eller sida. Siden versjon 1.3 har du også muligheten til å velge nøyaktig de fargene du ønsker å ha på de forskjellige elementene i nettleseren.

Fanelinja kan plasseres til venstre
Fanelinja kan plasseres til venstre.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Dette er noe jeg ser har veldig stort potensial. Personlig foretrekker jeg å ja fanelinja øverst, men bare det at man har muligheten til å flytte den, åpner mange nye muligheter. Blant annet har jeg merket meg at det å ha fanene på høyre eller venstre side kan være en fordel hvis du har en bred skjerm, fordi du da får en forhåndsvisning av fanene direkte i fanelista (ellers må du holde musa over en fane for å se en slik forhåndsvisning). Muligheten til å automatisk tilpasse fargen på fanen etter temaet på siden du besøker, er også en kul funksjon (du kan oppnå en lignende effekt i Firefox med en utvidelse kalt ColorfulTabs) som jeg personlig koser med veldig med. Det skaper rett og slett litt mer liv i nettleseren og er noe helt annet enn den standard gråfargen vi finner i de fleste andre.

Funksjoner

Den sterkeste siden til Vivaldi er definitivt alle de unike funksjonene den har, som ingen andre i nettlesermarkedet har maken til. Alt fra å automatisk skifte tema basert på tidspunkt på dagen og å kunne ta notater direkte i et sidepanel, til å kunne sortere faner i fanegrupper og lagre økter til senere bruk, gjør at denne nettleseren skiller seg ut.

I sidepanelet kan du kanskje plassere Multitek
I sidepanelet kan du kanskje plassere Multitek.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Def er definitivt sidepanelfunksjonen som er det umiddelbart mest unike med Vivaldi. Herfra har du tilgang til bokmerker, nedlastninger og notater, og du kan også legge til et webpanel, som rett og slett vil si at du kan ha en vanlig nettside i sidepanelet. Hvis du for eksempel legger til Facebook eller Twitter her, har du alltid de nyeste oppdateringene lett tilgjengelig.

Et annet område der Vivaldi gjør en god jobb, er alle de små, men veldig praktiske detaljene. Bare det å kunne holde musa over en fane for å se forhåndsvisning er en helt genial funksjon! Du har til og med en egen «søppelbøtte» med alle de lukkede fanene dine. En egen «Hurtigkommando»-funksjon er også med, der du filtrerer valgmulighetene ved å skrive, ikke helt ulikt slik Spotlight funker på Mac Dette er noe man også kan kjenne igjen fra tekstprogrammer som Atom og Visual Studio Code.

Hurtigkommandoer!
Hurtigkommandoer!
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Brukervennlighet

Vivaldi er en temmelig enkel nettleser å bruke, men som likevel har massevis av funksjonalitet for de mer kresne. Knappene er store og tydelige, og det bør stort sett ikke være tvil om hva som gjør hva. Sidepanelet for eksempel, er en unik funksjon. Likevel forstår du at det er bokmerker du får hvis du trykke på bokmerkeknappen, og nedlastninger hvis du trykker på nedlastningsknappen. Innstillingene (som det for øvrig finnes mange av) er også pent og ryddig lagt på plass i egne grupper, sortert etter kategorien. Hvis du vil endre oppstartsinnstillingene velger du Oppstart, og hvis du ønsker å friske opp nettleseren med nye farger, finner du dette under tema. Stort sett er det meste lett tilgjengelig med ett eller to museklikk.

Innstillingene er ryddig og oversiktlig sortert
Innstillingene er ryddig og oversiktlig sortert.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Konklusjon

Hvis du er ute etter en unik nettleser med mange små og store detaljer, kan Vivaldi være greit å prøve. Siden den er Chromium-basert vil den ha stort sett de samme mulighetene som med Google Chrome. Du kan til og med bruke Chrome-utvidelser i Vivaldi (dette er en eksperimentell funksjon, men det virker stort sett veldig greit). Også hvis du liker å ha mange faner sortert i vinduer for forskjellige ting, kan Vivaldi være greit, siden du enkelt kan skille fritid fra arbeid ved å lagre det som forksjellige økter.

Vivaldi er beregnet for mer avanserte brukere, men dens lettforståelige brukergrensesnitt og mange tipasningsfunksjoner kan også være fristende hvis du har sære ønsker, eller bare vil ha større frihet. Det skal likevel være sagt at det trengs en viss teknisk forståelse for å bruke nettleseren, ved at du for eksempel må ta et aktivt valg om du vil oppdatere nettleseren nå eller senere, i motsetning til Chrome, som oppaterer helt automatisk. Fordelen er derimot at du har mer oversikt over hva som er nytt.

Så nå er det kanskje på tide med en konklusjon. Hvis du vil ha en unik nettleser eller trenger avanserte funksjoner for tilpasning og bruk, er Vivaldi sannsynligvis noe for deg. Hvis du ønsker å jobbe mer effektivt, kan kanskje Vivaldi hjelpe deg her også. Hvis du derimot foretrekker å ha ting på den tradisjonelle måten, eller vil ha en enkel nettleseropplevelse uten alt for mange knapper og funksjoner i veien, kan du kanskje stå over for denne gang. Jeg vil imidlertid si at det gost kan hende at du går glipp av noe. Det skader i hvert fall ikke å prøve.

Vivaldi kan lastes ned fra vivaldi.com

Har du testet Vivaldi? Hva er din mening? Er det en bra nettleser, eller kunne noe vært gjort annerledes? Vil du bruke Vivaldi fra nå av eller skal du fortsette å bruke din gamle nettleser? Skriv en kommentar!

Legg igjen en kommentar