HTTPS er en viktig bidragsyter når det gjelder å holde deg trygg på nett, men bortsett fra en eventuell hengelås i adresselinja er denne teknologien relativt usynlig. Så hva er egentlig HTTPS, og hvorfor er den så essensiell på dagens internett?
internett
Hva er streaming og hva brukes det til?
Streaming, eller det norske alternativet strømming, er et begrep som brukes en del nå for tiden. Men hva vil streaming egentlig si, og trenger det å ha noe med video å gjøre?
Korte tips nr. 18: Fakta og regnestykker med Google og Google Chrome
Antakeligvis hender det stadig vekk at det er noe du lurer på, enten det er hva 3175 + 9482 er (det er 12657) eller arealet til Madagaskar (587 041 km²). Disse tingene krever gjerne at du enten drar fram en kalkulator (enten digitalt eller fysisk) eller går inn på den relevante Wikipedia-siden. Men det finnes en enklere løsning, takket være Google.
Firefox Focus – Enkel og privat nettlesing!
Det finnes to ting ved moderne nettlesere som Firefox Focus prøver å fikse: At de ofte er mer kompliserte enn du trenger, og at de legger igjen mange spor om hva du har besøkt, som logg og informasjonskapsler.
Hvordan virker nettsider? Del 2: CSS med stil
Sist gang skrev jeg om de grunnleggende teknologiene bak nettsider. Folka som fant opp dette oppdaget imidlertid fort at det ikke var nok bare å strukturere dataene. Det var behov for en ny teknologi, nemlig CSS, Cascading Style Sheets.
Korte tips nr. 9: Inspiser installeringsprogrammer med Suspicious Package på Mac
Sannsynligvis har du opplevd å laste ned programmer som ikke kommer fra en stor og kjent utvikler. Kanskje har du lurt på hva et program egentlig installerer? For de fleste Mac-programmer er dette enkelt å se, siden de har alle filene sine inne i .app-fila. De programmene som må installeres fra en .pkg-fil, kan derimot være vanskeligere. Som regel har du ingen peiling på hva programmet installerer, og hvor dette ligger. Dette kan du få slutt på nå, for hvis du bruker et program kalt Suspicious Package får du en enkel oversikt over innholdet.
Hvordan virker nettsider? Del 1: Struktur med HTML
Nettsider i dag blir stadig mer avanserte, men for få år siden var det ikke uvanlig at nettsidene var ganske så enkle, med mye mindre dynamisk informasjon enn i dag. De sosiale medienes tid hadde ennå ikke kommet for fullt, og det var langt ifra vanlig å ha en egen nettside. Svært mye av dette er forandret idag, men likevel er det meste av teknologien bak den samme. I dagens internettfokuserte verden, kan det faktisk være ganske praktisk å vite hvordan all denne teknologien bak nettsidene fungerer, og kanskje kunne bruke den selv. Det er det som er temaet for dette innlegget.
Vivaldi – en ny konkurrent til Chrome og Firefox?
Vivaldi er den nyeste av nettleserkonkurrentene på markedet. Tidligere i år kom versjon 1 ut og jeg lastet den ned for å se hva jeg syntes. Førsteinntrykket var ganske bra, og siden versjon 1.4 nettopp kom ut, fant jeg ut av jeg måtte skrive en test. Først må vi derimot ha litt bakgrunnsinfo.
Hva er Google Analytics?
Google Analytics er ett av de mange produktene til Google, og ett du ikke nødvendigvis har hørt så mye om. Likevel er Analytics svært nyttig, særlig hvis du har ansvar for en blogg eller en nettside. Formålet med Google Analytics er nemlig å gi deg oversikt over de besøkende på siden din, og hvor de befinner seg. Det er også derfor jeg bruker Google Analytics her på Multitek.