Du kjenner trolig til funksjonstastene på tastaturet. Det er den raden med taster helt øverst som gjør en haug med ulike ting om du trykker på dem. De er vanligvis markert med navn fra F1 til F12, men er gjerne også dekorert med hvert sitt ikon. Dette er fordi hver tast har to ulike funksjoner, og vi skal se på hvordan du kan automatisk bytte mellom disse med et program kalt Fluor.
macOS
Korte tips nr. 32: Tilordne program til en skjerm på macOS
Har du flere skjermer, for eksempel ved at du har koblet en ekstern skjerm til Macbooken din, er sjansen stor for at det er noen programmer du foretrekker å bruke på en bestemt skjerm. For å slippe å flytte vinduer dit manuelt, kan du bruke en innebygd funksjon i macOS for å tilordne et program til en skjerm (teknisk sett et virtuelt skrivebord, mer om det senere), og det er denne funksjonen jeg skal vise deg i dette innlegget.
Tips for å finne vinduer på macOS
Har du mange vinduer oppe, er det ikke alltid lett å holde orden på dem. Når du skal finne fram til et vindu, kan du gå fram på en rekke måter, men det er ikke alltid så lett å vite hvilken måte du skal bruke. Du kan vise alle åpne programmer, eller bare vinduer fra et bestemt program. I tillegg må du avgjøre om du ønsker å bruke mus, eller å bla raskt gjennom med tastaturet. Dette rotet skal vi gjøre noe med, og forhåpentligvis har du litt mer peiling på hvordan du skal finne vinduer etter å ha lest dette innlegget.
Korte tips nr. 31: Regn ut og konverter med Spotlight
Spotlight er navnet på den innebygde søkefunksjonen på macOS og iOS. Den lar deg blant annet søke gjennom apper og dokumenter, men også mye annet. En annen funksjon er at Spotlight kan brukes som kalkulator, og kan til og med regne om mellom ulike valutaer og måleenheter.
Bruk egendefinerte søkemotorer i Vivaldi
Jeg har skrevet om den norske nettleseren Vivaldi før, og jeg kommer også til å skrive om den flere ganger. En av de gangene er i dag. For siden sist jeg skrev om Vivaldi, har jeg begynt å bruke denne nettleseren fast (med Chrome ved siden av), og en av funksjonene som kan være virkelig nyttige, er å kunne legge til egne søkemotorer. Disse gjør at du kan søke på alle nettsider du måtte ønske, rett fra adresselinja. La oss ta en titt!
Korte tips nr. 30: Se utklipp med «Vis Utklipp» på macOS
Klipping, kopiering og liming er en temmelig grunnleggende ferdighet når det gjelder bruk av datamaskiner. Men det er ikke alltid du har styr på hva det var du klipte ut sist, og om du husket å kopiere et avsnitt med tekst. Her kommer mitt korte tips inn i bildet.
Korte tips nr. 29: Quick Look på Windows
En av funksjonene jeg liker best med macOS er Quick Look, eller «Hurtigvis» som det iblant er oversatt med. Du kan enkelt trykke mellomrom når du har markert en fil i Finder (eller bruke Force Touch) og så vil det sprette opp et vindu som forhåndsviser filen. Windows-programmet QuickLook bringer samme funksjonalitet til Windows.
5 nyttige hurtigtaster på macOS: Triks
Jeg har skrevet to innlegg om Windows-hurtigtaster, både i tilknytning til multitasking og kontroll, så derfor kan det jo være på tide med noen Mac-hurtigtaster. Alle disse hurtigtastene har til felles at de i større eller mindre grad er skjulte, og at man ikke finner dem så lett hvis man ikke vet om dem, eller vet hvor man skal lete.
Korte tips nr. 28: Rask emoji-bruk med Rocket på macOS
Jeg har tidligere vist hvordan man bruker den innebygde emoji-velgeren på Mac, men noen ganger ønsker man noe som ikke avbryter skriveflyten like mye. Da er Rocket noe å ta en titt på!
Korte tips nr. 26: Opprett hurtighendelse i Mac-kalenderen
Kalender-appen i macOS har mange ikke fullt så synlige funksjoner, og hurtighendelsesfunksjonen er en av dem. Kort sagt er det en svært enkel måte å opprette hendelser på.