Kjører du macOS eller Linux, men trenger å bruke et program som bare finnes på Windows? Eller kanskje du vil teste et program isolert fra alt det andre på datamaskinen din? Dette er typiske bruksområder for en virtuell maskin, en VM. Jeg viser deg hvordan du lager en virtuell maskin med gratisprogrammet VirtualBox.
windows
Installere Windows 10
Har du en ny datamaskin, eller kanskje en virtuell maskin, kan det tenkes at du har lyst til å installere Windows. Kanskje har ikke datamaskinen noe operativsystem installert, eller kanskje har du nylig byttet disk og vil (eller må, fordi den gamle ble ødelagt) starte fra bunnen av. Installasjon av Windows kan fort bli noe du er nødt til å gjøre. Det kan jo hende du har en maskin som er noen år gammel, og som du tenker å oppgradere til Windows 10? Eller kanskje ønsker du å installere Windows 10 i en virtuell maskin, for eksempel ved hjelp av VirtualBox? Uansett hva som er tilfellet, skal jeg hjelpe deg gjennom prosessen.
Bruk egendefinerte søkemotorer i Vivaldi
Jeg har skrevet om den norske nettleseren Vivaldi før, og jeg kommer også til å skrive om den flere ganger. En av de gangene er i dag. For siden sist jeg skrev om Vivaldi, har jeg begynt å bruke denne nettleseren fast (med Chrome ved siden av), og en av funksjonene som kan være virkelig nyttige, er å kunne legge til egne søkemotorer. Disse gjør at du kan søke på alle nettsider du måtte ønske, rett fra adresselinja. La oss ta en titt!
Korte tips nr. 29: Quick Look på Windows
En av funksjonene jeg liker best med macOS er Quick Look, eller «Hurtigvis» som det iblant er oversatt med. Du kan enkelt trykke mellomrom når du har markert en fil i Finder (eller bruke Force Touch) og så vil det sprette opp et vindu som forhåndsviser filen. Windows-programmet QuickLook bringer samme funksjonalitet til Windows.
Korte tips nr. 23: Hopp til bokstav i liste
Når du skal registrere deg på en side, og du blir bedt om å velge land, enten det er der du bor eller der telefonnummeret ditt kommer fra, får du vanligvis opp en lang liste, med alt fra Andorra og Paraguay til Ekvatorial-Guinea og Vietnam. Du kan selvfølgelig bla gjennom hele listen for å finne Norge, men jeg har en enklere metode, som også funker andre ganger du har en lang liste å bla gjennom.
Korte tips nr. 21: Sjekk filstørrelser med Disk Inventory X eller WinDirStat
Hvis du har en bærbar datamaskin som er kjøpt de siste årene, er det ganske så stor mulighet for at den har SSD-basert lagring. Og hvis den har det, er det også sannsynlig at den ikke har så mye, siden SSD-er fortsatt er en ny og dyr teknologi. Har du mange filer er du kanskje i ferd med å gå tom for plass, og da er dette tipset for deg!
Korte tips nr. 18: Fakta og regnestykker med Google og Google Chrome
Antakeligvis hender det stadig vekk at det er noe du lurer på, enten det er hva 3175 + 9482 er (det er 12657) eller arealet til Madagaskar (587 041 km²). Disse tingene krever gjerne at du enten drar fram en kalkulator (enten digitalt eller fysisk) eller går inn på den relevante Wikipedia-siden. Men det finnes en enklere løsning, takket være Google.
Korte tips nr. 16: Øyevennlig skjermlys med f.lux
De siste par årene har det blitt mer fokus på hvordan lys fra dataskjermer påvirker kroppen, og man har blant annet kommet fram til at det blå lyset senker produksjonen av søvnhormoner i kroppen, noe som kan forårsake søvnproblemer hvis du for eksempel ser på serier på Netflix til sent på natt. Løsningene til disse problemene er mange, og kommer både i form av dataskjermer med innebygget reduksjon av blåfarge eller egen øyesparermodus, til programvare som justerer hvitbalansen i skjermen til en varmere tone og senker lysstyrken. Det er sistnevnte vi skal se på nå.
Korte tips nr. 11: Søk overalt med Everything Search
På Windows har man en innebygd søkefunksjon, men denne er ikke så veldig avansert. På mange pc-er, særlig de litt eldre, er den heller ikke særlig rask. Heldigvis finnes det et alternativ. Søkemotorprogrammet Everything gjør det bra på disse områdene, og skulle ha det meste av funksjonaliteten du kunne tenke deg.
Korte tips nr. 8: Lag egne nettside-apper i Google Chrome
Du har kanskje merket at flere og flere nettsider i dag er fullt ut selvstendige i den grad at de like gjerne kunne vært kjørt som et eget program, altså utenfor nettleseren. Nettopp dette tenkte nok Chrome-utviklerne hos Google når de la til støtte for å gjøre nettop dette. Det er også grunnen til at jeg nå skal vise deg hvordan du lager egne nettside-apper i Chrome!